Deze kerstmarkten openen dit weekend: Maastricht, Brussel, Kleve, Praag en meer

27 november 2019

Onze bucketlist wordt steeds langer, want er gaan iedere week meer en meer kerstmarkten open. Ook dit weekend vullen weer een paar speciale steden het lijstje aan. Als je nog geen plannen voor het weekend had, heb je dat na het lezen van dit lijstje in ieder geval wel! 

Nederland

In Nederland gaat er geen stad minder dan Maastricht zijn kerstmarkt openen! Tijdens de feestdagen staat deze Limburgse hoofdstad beter bekend als ‘’Magisch Maastricht’’. Deze magie uit zich op het Vrijthof. Hier verzamelt iedereen zich om samen de winter te vieren. Met een reuzenrad die reikt tot de wolken, een idyllische ‘Almhütte’ (ook wel …), overdekt kunstijs van maar liefst 900m² en een kerstmarkt met lekkernijen,  warme chocolademelk, glühwein, Limburgse vlaai en nog veel meer verleidingen uit de streek. Magisch Maastricht ontvangt je met verwarmende hartelijkheid.

De kerstglans strekt zich natuurlijk uit over heel de stad. En dat zie je direct terug wanneer je de Lichtroute bewandelt. Van talrijke lichtjes in de bomen tot prachtige guirlandes van straat tot straat: het historisch centrum straalt als nooit tevoren. Maastricht is één en al winters plezier op de pleinen en je hoort kerstklanken op zo ongeveer elke hoek. Vergeet ook niet je camera mee te pakken en de meest bijzondere lichtfoto van de stad te maken. Post ‘m op Instagram met de hashtag #LightUpMaastricht, tag @visitmaastricht en maak zo kans op het winnen van ‘magische prijzen’. Wauw, hier willen we heen! 

Opening

België 

De grootste kerstmarkt van België opent zijn deuren. Meer dan 200 kraampjes kleuren de oude straten en gezellige pleintjes van het centrum in de welbekende rode en groene kersttinten. En dit jaar pronkt de stad zelfs met de ‘mooiste spar ter wereld’. We hebben het over de hoofdstad: Brussel! Deze stad is een enorme aanrader opzich, laat staan met kerst. Nog even terug naar de fantastische kerstboom: deze 22m hoge spar is geschonken door Stavelot, ter herinnering aan de solidariteit die Brussel heeft getoond tijdens de aanslag om de Ardennen in 1945. En van deze saamhorigheid is tijdens de feestdagen nóg meer dan gewoonlijk te merken. Wat je – naast het struinen over de gigantische markt – kunt doen? Schaatsen! Op het Muntplein is een ware ijsbaan neergezet. Bekijk je de stad liever van bovenaf? Stap dan het enorme reuzenrad versierd met 18.000 lichtjes in. Wát een ervaring is Brussel.

Ook is het tijd voor… de grote overdekte ijspiste! De kerstmarkt van Knokke is weer geopend, maar de ijspiste steelt toch echt de show. Zowel jong als oud leeft zich hier helemaal uit. In tegenstelling tot de meeste steden en gemeenten kiest Knokke voor een échte ijspiste in plaats van kunststof. Over het weer hoeft niemand zich zorgen te maken, want de gehele kerstmarkt is traditioneel overdekt zodat iedereen volop van de kerstsfeer kan genieten. Heerlijk warm en gezellig binnen, en toch in een ijsparadijs. Hiervan vindt je er maar één, zo speciaal! 

Luik laat ook van zich horen. En hoe! De 190 verlichte en kleurige chalets in het hartje van de stad bieden de bezoekers wel duizend diverse kerstproducten. Alles wat je zoekt, vind je hier. Zorg er ook voor dat je komende zondag de voormiddag niet mist, want dan is er een prachtige en drukbezochte markt geopend: La Batte. Van her en der reizen mensen af naar deze markt, want wat is deze veelkleurig! Een hele dag is hier zelfs te kort. 

En heb je toevallig al gehoord van de gloednieuwe kerstmarkt van Oostende: Winter in het Park? Hier wordt de gezelligste periode van het jaar nóg gezelliger. Dagelijks genieten bezoekers hier van nieuwe acts en magische momenten, en dat samen met dierbaren. Schaatsen op de vijver hoort er natuurlijk ook bij, dus vergeet je schaatsen niet in te pakken. Naast de ijspiste op de vijver vind je ook meer dan 50 kerstchalets met vele delicatessen. Zoveel lekkers wil je niet mislopen! 

Opening

Duitsland

Op slechts een halfuurtje rijden van Nijmegen vind je een enorm geliefde Duitse kerstmarkt, namelijk die van Kleve! En deze is zeker een bezoekje waard. Neem nou de prachtige lichtversiering en de kraampjes met unieke artikelen, zoals handgemaakt houtsnijwerk, sjaal, handschoenen, kerstdecoratie en natuurlijk kunnen de winterse lekkernijen ook niet missen. Stil zal het er zeker niet zijn, want op het grote podium treden er diverse muziekverenigingen en koren op. Zó gezellig! 

De tweede, grote Duitse kerstmarkt die zijn deuren opent is Neurenberg. Wellicht komt deze naam je bekend voor, want dit is één van de populairste kerstmarkten van Duitsland. Hier worden jaarlijks meer dan 2 miljoen bezoekers verwacht. Hoezo dat dan, vraag je je misschien. Als het aan ons ligt, is het antwoord de Neurenbergse specialiteiten. Denk aan overheerlijke gegrilde worst, peperkoek, glühwein, fruitbrood, Neurenbergse knickcknacks en Kerstengelen. En dat zijn slechts een paar voorbeelden. Verhongeren zul je er zeker niet, dus neem je lekkere trek met je mee en bezoek de Neurenbergse kraampjes zeker even! 

Voor Duitsland sluiten we af met de kerstmarkt van Rothenburg ob der Tauer. Deze stad op zich is al uniek genoeg, laat staan wanneer het verandert in een winterwonderland! De Rothenburgse kerstmarkt heet ‘’De Reiterlesmark’’ en deze wordt al gehouden sinds de 15e eeuw. Dit maakt de kerstmarkt één van de oudste van heel het land. Van het marktplein kun je dan ook niets minder verwachten dan een transformatie in een enorm kerstdorp. Van burgers tot toeristen, iedereen komt hier samen. Hier loop je geheid rond met een brede glimlach, ongetwijfeld wat voor weer het is.

Opening

Tsjechië

In Praag gaat er niet één, maar wel zeven kerstmarkten open! Als je Praag altijd al eens hebt willen bezoeken, is tijdens de decembermaand hèt perfecte moment. Deze stedentrip is rondom Kerst uitgeroepen tot één van de mooiste ter wereld. Dit heeft de stad te danken aan de unieke sfeer, het prachtige decor van de oude stad en de overheerlijke lekkernijen. De kerstmarkt op het Oude Stadsplein, omringd door prachtige gebouwen, is dan ook de grootste en bekendste kerstmarkt van Praag. Het middelpunt van de markt is een metershoge ware kerstboom die prachtig versierd is. Ook een podium waar regelmatig optredens en kleine concerten worden gegeven kan natuurlijk niet missen. Vooral in de avond is de kerstmarkt op en top gezellig. Zoveel mensen heb je vast nooit eerder op een kerstmarkt gezien! Kom je toch liever een avondje tot rust, maar wil je wel sneupen tussen de ambachtelijke kerstartikelen? Dan kun je nog altijd naar één van de andere zes kerstmarkten. Een bezoekje aan Praag is rondom Kerst hoe dan ook onvergetelijk.

Opening