De top 10 lekkerste snacks die je op de kerstmarkt kunt verwachten

02 september 2021

Kerst Snacks

Naast de romantische sfeer en schattige kerststalletjes, zijn een van de beste dingen aan de kerstmarkt toch wel de heerlijke snacks en warme dranken die je er kunt krijgen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een smakelijke kop warme chocomelk met slagroom op een koude winterdag? Of een heerlijke zelfgemaakte beker soep met een vers afgesneden stuk knapperig brood? Op de kerstmarkt vind je dit en nog veel meer. Loopt het water je al in de mond? Wij zetten de tien lekkerste kerstmarkt snacks voor je onder elkaar. Dat wordt smullen!

1. De klassieke kop chocomel

We schreven het net al, maar een kerstmarkt is geen echte kerstmarkt als er geen warme chocolademelk wordt geserveerd. Gelukkig vind je deze klassieker op werkelijk iedere kerstmarkt die je tegen komt. Wel kent iedere markt en ieder land zijn eigen variant. Zo heeft slagroom op de Duitse kerstmarkt vaak geen suiker erin waardoor de room een stuk frisser is. Probeer ze allemaal en kijk welke jij het lekkerst vindt! Meer informatie over Duitse kerstmarkten kun je hier vinden.

2. Glühwein

Een ander typisch drankje voor op de kerstmarkt is natuurlijk Glühwein. Een warme alcoholhoudende drank dat wonderen verricht voor het opwarmen van een koud lichaam. Heb je een potje geschaatst of is er net een sneeuwbui op je hoofd gevallen? Verwarm je dan snel aan een kop warme Glühwein of een lokale variant hierop.

3. Thee of koffie

Hou je het liever simpel? Gelukkig zijn er altijd diverse mogelijkheden op de kerstmarkt om een fatsoenlijke kop koffie of thee te kunnen krijgen. Al zul je op dat vlak tegenwoordig ook een heleboel varianten zien. Van cappuccino’s tot aan verse gemberthee en matcha lattes. De opties zijn eindeloos!

4. Speciale bieren

Ook aan de bierliefhebber is gedacht op de kerstmarkt. Veel markten laten hun eigen speciaal bier brouwen of bieden lokale speciaal biertjes aan. Die wil je natuurlijk direct proeven!

5. Zelfgemaakte soep

Een geliefde snack tussen drinken en eten in. We hebben het natuurlijk over een lekker kopje soep. Kies voor een vegetarische erwtensoep of een gebonden goulash. Er is voor ieder wat wils! 

6. Speculaas, stroopwafel en andere koeken

We hebben de meest populaire dranken op de kerstmarkt genoemd. Tijd om verder te gaan met een van de meest geliefde snacks voor bij die dranken. We hebben het natuurlijk over de vers gemaakte koeken die je vaak bij het stalletje van de bakker kunt vinden. Volg de geur!

7. Spaanse churros

Officieel is de churro geleend uit Spanje, maar deze gefrituurde snack wint steeds meer terrein op alle kerstmarkten. De gefrituurde lekkernij is heerlijk met poedersuiker, chocolade saus of hartig te eten met chilisaus.

8. Crêpes 

Een smakelijke crêpe of pannenkoek, daar zeggen we geen nee tegen. Je kunt dit deeggerecht eindeloos combineren met verschillende toppings. Of je nu houdt van vers fruit, een lekker dikke stroop of hartig met ham en kaas. Op een crêpe kan het allemaal! Op de Waalse kerstmarkten vind je nog veel meer lekkernijen.

9. Gesuikerde appels

Deze snack van de kerstmarkt is met name zeer geliefd onder de jongere bezoekers. Een heerlijke gekarameliseerde appel die vaak op een stokje gepresenteerd wordt. Daar kun je dan gemakkelijk van snoepen terwijl je de andere stalletjes bekijkt!

10. Popcorn

Ben je niet zo van de zoete snacks? Dan is deze tip voor jou. Op veel kerstmarkten wordt de popcorn vers gemaakt in een popcornmachine en geserveerd met wat boter en zout. Hier kun je uiteraard ook voor de gezoete variant kiezen. Net wat je lekker vindt!

Ps. Heb je trek gekregen en wil je deze heerlijke kerstsnacks alvast zelf maken? Kijk hier voor je favoriete recept!