De leukste kerstmarkten om te bezoeken in de decembermaand

26 augustus 2022

Een uitje naar een kerstmarkt is een goed plan voor een weekend in december. Op de kerstmarkt geniet je van warme chocolademelk of glühwein, knetterende vuren en koop je leuke cadeaus voor vrienden en familie. Je bezoekt een kerstmarkt met je gezin of met vrienden en dompelt je zo helemaal onder in de feestelijke sferen. In dit artikel zetten we de leukste kerstmarkten in Nederland, België en Duitsland voor je op een rijtje!

Kerstmarken

 

 

 

De kerstmarkt van Düsseldorf

Duitsland is een populaire locatie voor kerstmarkten en in vrijwel iedere stad vind je een grote dan wel kleine kerstmarkt. Een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland is die in Düsseldorf. De markten liggen verspreid door de stad en iedere locatie heeft een eigen thema. Je komt onder andere een traditionele Duitse kerstmarkt tegen, maar ook een op Scandinavië geïnspireerde markt. De kerstmarkt in Düsseldorf is altijd gezellig aangekleed en je koopt er authentieke kerstartikelen.

De kerstmarkt van Brussel

De grootste kerstmarkt van België is te vinden in Brussel. Op de Grote Markt staat een gigantische kerstboom, ’s avonds zijn er lichtshows in de stad en de markt zelf bestaat uit meer dan tweehonderd kraampjes. Je vindt er ambachtelijke producten, kerstversiering en allerlei lekkere hapjes met kerstthema. De kerstmarkt genaamd Winterpret is niet de enige plek om te bezoeken in Brussel in december. Er zijn ook kermisattracties, een overdekte ijsbaan en een verlicht reuzenrad.

De kerstmarkt van Haarlem

In Haarlem vind je tijdens de kerstperiode een kerstmarkt in het centrum. Veel winkels zijn de hele week door geopend en dus kun je kerstinkopen doen in het centrum en daarna iets lekkers eten of drinken op de kerstmarkt. Je vindt er onder andere oliebollen, erwtensoep en glühwein. De kerstkramen staan verspreid door het centrum en toveren de stad om tot een kerstparadijs. Waar veel kerstmarkten de hele decemberperiode gehouden worden, is die in Haarlem slechts enkele dagen en het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen van een bezoek.

De kerstmarkt van Gent

De kerstmarkt van Gent staat bekend als een van de mooiste kerstmarkten van België. In Gent worden in de decembermaand namelijk de Gentse Winterfeesten gevierd en dat betekent een maand lang genieten van al het moois rondom kerst. De markt bestaat uit ruim 150 chalets, waar je unieke producten en heerlijke hapjes vindt. Op de markt staan standhouders uit België, maar ook buitenlandse standhouders met typische spullen uit hun land. De Gentse Winterfeesten zijn niet alleen een kerstmarkt, maar je luistert ook naar straatartiesten of bezoekt het kinderdorp met de Kerstman en zijn rendieren.

Moeder en dochten op een kerstmarkt

 

De kerstmarkt van Keulen

 

Naast de kerstmarkt van Düsseldorf is ook de kerstmarkt van Keulen populair onder Nederlanders en Belgen. Dit komt deels doordat beide steden makkelijk te bereiken zijn, met name vanuit Zuid-Nederland en Noord-België, maar ook vanwege de unieke en gezellige uitstraling. De kerstmarkt van Keulen staat tegenover de gotische kathedraal op de Alter Markt en heeft meer dan 150 kraampjes. Je koopt er kunst, handgemaakte artikelen en drinkt er heerlijke warme chocolademelk of glühwein. Ook op de Neumarkt van Keulen vind je een kerstmarkt met een prachtig uitzicht op de Rijn.

De kerstmarkt van Maastricht

Een van de mooiste kerstmarkten van Nederland is de kerstmarkt van Maastricht. In het centrum waan je je in een winters sprookje met allerlei kerstkramen met lekkere hapjes en mooie souvenirs. Je combineert een bezoek aan de kerstmarkten met het kopen van cadeautjes, zowel op de markt als in de vele winkels in het centrum. In Maastricht kun je ook schaatsen op het Vrijthof of in het zestig meter hoge reuzenrad stappen om uit te kijken op de verlichte kerstmarkt en stad.