De 5 vreemdste kersttradities in Europa

11 december 2019

Kerstmis is van oudsher één van de belangrijkste midwinterfeesten op het Europese continent. Veel rituelen en gebruiken die hiermee gepaard gaan, stammen zelfs uit de voorchristelijke periode. De geboorte van Jezus staat in ieder land centraal, maar de lokale invulling hiervan durft weleens te verschillen. Meestal resulteert dit in hilarische tradities, al is de ondertoon soms ronduit sinister.  Fasten your seatbelts want wij nemen je mee langs de 5 vreemdste kersttradities in Europa. 

Duitsland – De demon Krampus 

Krampus is een beestachtige demon uit de folklore die vooral gevreesd wordt in de Alpen-regio’s. Net zoals Zwarte Piet in de Lage Landen, is Krampus een helper van Sint-Nicolaas die niet aarzelt om stoute kinderen te straffen met de roe. In de nacht van 6 op 7 december komen daarom veel mensen verkleed als Krampus de straat op om voorbijgangers te doen verschrikken. Meestal met een glaasje teveel op, waardoor buikkrampus de volgende dag niet uitgesloten zijn. 

Spanje – Tió de Nadal

Dat Spanjaarden een vurig volk zijn is alom geweten. Maar dat brandhout met Kerstmis een belangrijke rol speelt in de regio Catalonië is minder bekend. “Tió de Nadal” betekent letterlijk “kerststronk” en bestaat uit een geknotte stam waarop een gezicht getekend wordt. Hieraan wordt een rode doek bevestigd dat het lichaam symboliseert. Onder dit doek verstoppen ouders de hele maand december cadeautjes of snoepgoed voor de kinderen.  Op kerstavond zingen de kinderen vervolgens een liedje en wordt Tio gevraagd “om de grote boodschap te doen”. Hierop komen alle geschenken tevoorschijn. Nu ja, ieder zijn plezier maar zijn wij niet zo’n fan van schijtcadeaus!  

Oostenrijk – Wichsen 

Dat sommige tradities in Centraal-Europa mesjokke zijn behoeft geen betoog, maar wie Kerstmis viert aan de zijde van een Oostenrijker waant zich ongetwijfeld in een rariteitenkabinet.  Op de ochtend van 27 december maken kinderen naar jaarlijkse traditie de straten van het Oostenrijkse platteland onveilig. Vervolgens gaan zij op zoek naar volwassenen om te bewerken met een houten tak. Terwijl ze erop los rammen zeggen ze een gedicht op, waarna de slachtoffers getraumatiseerd hun zakgeld afstaan. Hiermee wordt het Bijbelse verhaal van de Kindermoord van Bethlehem herdacht. Fan van Mozart en sta je niet weigerachtig tegenover een streepje BDSM? Dan is Oostenrijk in december misschien iets voor jou. 

Italië – De oude heks Befana 

Neen, met de oude heks wordt niet de Italiaanse nonna bedoeld. Befana is een heksachtig oud vrouwtje die op de avond van 6 januari op haar bezem rondvliegt om kinderen de stuipen op het lijf te jagen. Brave kinderen beloont ze met snoepgoed, terwijl stoute kinderen genoegen moeten nemen met een klomp steenkool. Ze laat haar geschenken steeds achter in de sokken van de kinderen. Een beetje een genderfluïde versie van Sinterklaas als je het ons vraagt. 

Zweden – Kerstgeit 

Het is wit en staat in de wei: witte gei’t? 

Sorry, we zitten stilaan door onze voorraad geslaagde intro’s heen. Toch wordt de Zweedse kerstperiode gedomineerd door onze favoriete méééh-ende viervoeters. Op het kasteelplein van Gävle wordt sinds 1966 een grote strooien geit opgevoerd. Deze wordt vakkundig versierd met rode linten en nadien ritueel verbrand. Deze geit wordt gezien als de voorloper van de kerstman en gaf tevens cadeautjes aan kinderen. Wat verkies jij, een kerstgeit of een kerstman? Laat het ons weten in de comments!