Black Friday: het ideale moment om sint- en kerstcadeautjes in te slaan!

27 november 2019

Nog eventjes wachten en dan is het eindelijk zo ver: Black Friday 2019! Voor als je het nog niet mee had gekregen; dit is het officieuze startmoment om te gaan shoppen voor kerstcadeautjes. Deze Amerikaanse traditie is enkele jaren geleden overgewaaid en lijkt een steeds groter fenomeen te worden in ons kikkerlandje.

De dag na Thanksgiving is elk jaar weer het moment voor de Amerikanen om samen miljarden uit te geven en te profiteren van eenmalige grote kortingen en unieke acties. Urenlange rijen, die vaak al midden in de nacht ontstaan, lijken de mensen daarbij niet te demotiveren. Afgelopen jaar stond je namelijk in Amerika gemiddeld 2,5 uur te wachten in de rijen. Alle Amerikanen hebben deze dag dan ook vrij, waardoor de gekte dan ook al eenvoudig toeslaat in de winkelstraten met zoveel mensen.  Buiten kamperen en onderlinge vechtpartijen zijn daarbij dan ook geen unicum. Sinds 2006 zijn er al 12 mensen omgekomen, door alle gekte en drukte van dit evenement. Deze fameuze koopjesdag was daarnaast in 2018 goed voor een omzet van 6,2 miljard. De hype van Black Friday is dan ook meer dan terecht te noemen!

black friday kerstshoppen

Geen paniek, jij moet niet als een gek de winkels gaan bestormen deze vrijdag. Je kan gewoon lekker vanuit je woonkamer online kerstinkopen doen! Heel veel webshops geven ondertussen immers al kortingen en ze lopen alleen maar op. Heb jij al een lijstje klaar?

Meest verkochte producten

Tijdens deze speciale dag is er een duidelijk beeld zichtbaar waarin voornamelijk elektrische spullen worden gekocht. Dit heeft met name te maken met de relatief hoge prijzen voor dit soort producten. Hierdoor zijn de kortingen nog hoger in exacte euro’s of dollars. Vooral televisies, maar ook laptops en camera’s zijn bij veel mensen favoriet. Ook videogames gaan als zoete broodjes over de toonbank gedurende deze dag.

Ben jij er al helemaal klaar voor? Of wil je eerst graag weten waar je alle kortingen kunt pakken de komende dagen… Bereid je dan alvast voor op de beste kortingen voor sinterklaas en kerst met behulp van dit handige overzicht vol met aanbiedingen.

Black Friday in Nederland en België

Ook in Nederland in België gaan er steeds meer consumenten tijdens deze dag op jacht naar de mooiste en voordeligste koopjes. Tijdens de week van Black Friday is er vorig jaar 27% meer omzet gerealiseerd dan normaal gesproken. Het wordt hier ook steeds meer gezien als het ideale moment om te gaan shoppen voor sint- en kerstcadeautjes. De grootste webshop van Nederland; bol.com, beleefde zelfs haar hoogste piek ooit tijdens de week van zwarte vrijdag. Hiermee lijkt deze dag ook steeds meer een prominente plek te krijgen in onze shopcultuur. Echter, uit Nederlands onderzoek blijkt dat maar liefst 50% van de mensen zich stoort aan dit evenement en alle hysterie er omheen. Daarbij heeft 71% van de ondervraagden het gevoel dat de aanbiedingen niet uniek zijn. 

Black friday deals

Cyber Monday

Sinds enkele jaren staat de maandag ná Black Friday bekend als Cyber Monday. Hierbij worden er alleen online producten aangeboden met hoge kortingen. Waar alle producten in de fysieke winkels vaak op maandag niet meer op voorraad zijn door de drukte dagen, kan men gewoon zonder zorgen verder shoppen via het internet. Met name de grote webshops in Nederland doen mee aan deze nog relatief onbekende dag. Zoals: Zalando, Coolblue, Media Markt en Wehkamp. Maar sinds de start in 2015 zien we elk jaar weer een grote stijging van webshops die deelnemen. In 2019 verwacht men dat ongeveer 200 webshops deelnemen aan Cyber Monday.