Wat te doen in Leuven: top 5 bezienswaardigheden

Leuven is vooral bekend als universiteitsstad, maar er is natuurlijk veel meer te zien dan waggelende studenten die terugkomen van een nachtje feesten! Tijdens de kerstvakantie zal je trouwens merken dat er amper studenten zijn, want de meesten gaan dan naar huis voor de blok… Historische gebouwen, parken, musea, bier, lekker eten en knotsgekke standbeelden maken het stuk voor stuk de moeite waard om van je bezoek aan de kerstmarkt een volledig weekendje te maken. We sommen de top 5 leukste bezienswaardigheden voor je op!

1. Historische gebouwen en komische beelden

Fonske LeuvenOp de Grote Markt, op enkele minuten wandelen van de kerstmarkt, kan je enkele historische gebouwen terugvinden. Het Stadhuis en de Sint-Pieterskerk mag je absoluut niet missen wanneer je de stad bezoekt!

Het Stadhuis van Leuven is het bekendste monument van de stad. Je kan werkelijk uren staren naar de talloze sculpturen in de gevels van dit gothische bouwwerk. Er worden binnen ook rondleidingen georganiseerd, moest je de binnenkant willen zien, maar de buitenkant is eigenlijk het indrukwekkendst.

Even verder bevindt zich de St. Pieterskerk, de mooiste gothische kerk van Leuven. Binnen kan je een aantal prachtige 15e en 16e eeuwse schilderijen en beelden vinden. En vlak ervoor staat het komische beeld van Fonske, de ‘eeuwige student’. Dit mannetje giet water (of bier?) in zijn hersenpan terwijl hij leest, een metafoor voor de wijsheid die in het brein van deze student sijpelt!

En als je nog een grappig beeld wil zien ga dan eens kijken naar De Kotmadam op de Oude Markt. Zet je op het bankje zodat het lijkt alsof deze dame je omarmt. Gekke foto’s verzekerd!

2. Gastronomie met bezoek aan de Stella Artois-brouwerij

Muntstraat LeuvenWist je dat Leuven de thuisstad van het Stella Artois-bier is? Ga eerst naar de kerstmarkt en bezoek nadien de brouwerij van Stella Artois, goed voor een geweldige dag vol gastronomie en kerstplezier!

De brouwerij van één van de bekendste biermerken van België bevindt zich net buiten het centrum van Leuven, op amper 20 min. wandelen van de Oude Markt. Al meer dan 500 jaar wordt Stella Artois hier geproduceerd en jij kan ontdekken hoe dat in zijn werk gaat. Elke zaterdag en zondag kan je namelijk deelnemen aan de recentelijk vernieuwde, interactieve rondleidingen.

Een lekkere pint op de kerstmarkt of elders na je bezoek aan de brouwerij is perfect om de avond te beginnen. Ga als afsluiter dineren in de Muntstraat, met tal van Belgische toprestaurants als ’t Zwart Schaap, Kokoon en Trente. Zowel chiquere als budgetvriendelijke restaurants zijn hier te vinden. Voor ieder wat wils dus!

3. Groot Begijnhof met duizenden kaarsjes en het Arenbergkasteel

begijnhofDe begijnhoven zijn wijken van de religueze orde van de zogenaamde begijnen, lekenzusters die zich verzamelden in een soort van ‘ministeden-in-de-stad’. Het Groot en het Klein Begijnhof in Leuven zijn supercharmant, met de kleine straatjes, kanaaltjes, pleintjes, rode huizen met houten raamwerk en kleine vensters met turquoise rolluiken . Het Groot Begijnhof is bovendien één van de beste bewaarde begijnhoven van de Lage Landen. Het lijkt wel alsof je gekatapulteerd wordt in de 17e eeuw. Bovendien zal de wijk dit jaar tijdens de kerstperiode versierd zijn met duizenden kaarsjes, een absolute aanrader! Het Groot Begijnhof bevindt zich op ca. 10 min. wandelen van het centrum van Leuven. Wandel je niet zo graag, dan kan het ook leuk zijn er een fietstochtje van te maken. Zo kan je meteen nog een aantal andere parken en sites bekijken.

Vanaf het Groot Begijnhof is het maar 5 min. fietsen naar het Arenbergkasteel. Dit reusachtig middeleeuws kasteel was de woning van enkele adellijke families en er werd later ook een klooster bijgebouwd.

4. Universiteitsbibliotheek met 360-gradenzicht

universiteitsbibDe imposante gevel van de universiteitsbibliotheek is op zich al iets om te gaan bewonderen. En je bent er toch al, want de kerstmarkt bevindt zich hier, op het Ladeuzeplein. Deze bibliotheek, in Vlaamse renaissancestijl, werd gebouwd in de jaren 20, nadat het oorspronkelijke gebouw tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest werd. Bezoek deze bibliotheek zeker met een audiogids, zodat je alles leert over de interessante geschiedenis. Het bezoek brengt je naar de prachtige leeszaal. De houten lambriseringen en lampjes brengen je meteen in de sfeer van Harry Potter, een absolute aanrader voor wie van magie en gezelligheid houdt.

Vergeet zeker de spiralen trappen niet te beklimmen in de toren aan het einde van de tentoonstelling. Eens boven aangekomen kom je op een balkon, waar je een prachtig zicht van 360 graden hebt over de stad Leuven. De lichtjes van de kerstmarkt maken er tijdens de winterperiode een nog mooier spektakel van. Wees dus niet te lui en sluit je bezoek af met een flinke klim!

5. M-Museum met meer dan 52.000 kunstwerken

M-museumDe bekende architect Stéphane Beel renoveerde in 2009 een oud rijhuis en 16e eeuwse structuren tot een prachtig museum met binnenplein en dakterras, op zich al de moeite waard om te bezoeken. In het M-Museum, dat vaak vergeten wordt door kunstkenners, bevinden zich meer dan 52.000 kunstwerken. De vaste collectie, met werken van de middeleeuwen tot na de Tweede Wereldoorlog, bevat onder meer schilderijen en beelden van de bekende kunstenaars Constantin Meunier en Georges Minne.

Ben je overtuigd? Maak je er een weekendje van, dan kan het interessant zijn een ticket voor meerdere bezienswaardigheden te kopen: het ILUVLeuven Ticket. Aan een voordelig tarief kan je zo verschillende musea en gebouwen bezoeken. En wat denk je van een overnachting in een voormalig klooster? Bekijk deze topdeal snel en boek last minute een superleuk weekendje in Leuven!