Wat te doen in Aalst: top 5 bezienswaardigheden

Als je een weekendje weg gaat naar Oost-Vlaanderen, dan moet je ook even naar Aalst. Het is namelijk de op een na grootste stad in deze provincie. De stad heeft 86.000 inwoners, ook wel Aalstenaars genoemd. Als je hier een weekendje heen gaat kun je de volgende highlights niet missen.

  1. Stadspark

Op 800 meter van de Grote Markt in Aalst ligt het stadspark. Dit is een groene oase die enorm veel rust uitstraalt. Je zult er allerlei bomen en planten tegenkomen. Het stadspark geeft de rust die je niet in de stad zelf zal vinden. Na een dagje winkelen even de rust opzoeken? Doe dan een wandeling in het park en kom heerlijk tot rust. In het midden van het park zit het Melkhuisje, waar je een drankje en een snackje kan halen. Leuk om te weten is dat je bij de toeristische dienst meer informatie over het park kunt krijgen. Je kunt een overzicht krijgen van alle bomen en struiken die aanwezig zijn in het park. 

  1. Belfort

Het oude schepenhuis van Aalst, ook wel Belfort genoemd, staat op de Grote Markt in Aalst. Het gebouw is gebouwd in de 15e eeuw en bestaat uit 3 delen, namelijk: het Belfort, het schepenhuis en het gebiedshuisje. Je kunt het gebouw bezichtigen van binnen, maar alleen per groep. Een gids zal je meenemen op een tour door het gebouw en de kosten hiervan bedragen €60. Een rondleiding duurt ongeveer 2 uur. Dit uitje kan dus een leuk middagvullend programma zijn.

  1. Sint-Martinuskerk

Voordat de bouw van de Sint-Jozefkerk begon in 1968, was de Sint-Martinuskerk de enige Aalsterse parochiekerk. Deze rooms-katholieke kerk is opgetrokken in de Brabantse gotiek. De kerk is erg mooi en van binnen hangen er dan ook allerlei kunstschatten van bekende heiligen. Je zult er het altaarstuk vinden van Peter Paul Rubens. Je kunt dit kunstwerk goed bezichtigen aangezien er een trap staat, zodat je het schilderij beter kunt bezichtigen. Ook hangt er een uitgebreide uitleg bij het schilderij. 

  1. Stedelijk museum

Het bekendste museum van Aalst is het Stedelijk Museum t’ Gasthuys. Dit is een echte aanrader! Het museum is verdeeld in verschillende delen. Alle afdelingen hebben hun eigen thema en stijl. Dit maakt het museum extra leuk om te bezoeken, want het is overal anders. In Aalst wordt elk jaar carnaval uitgebreid gevierd, dit wordt in het museum ook uitgelegd. De historie van de carnaval is een ruim onderwerp in het museum. Naast dat dit een belangrijk onderdeel van het museum is, wordt er ook veel verteld over de geschiedenis van Aalst. Je zult er allerlei verschillende voorwerpen kunnen vinden die naar de geschiedenis van de stad duiden. 

  1. Dender Bicycle Trails

Zin om wat actiefs te doen? Ga dan naar de bicycle trails. Op dit mooie wandel- en fietspad kun je je wel een dagje vermaken. Je kunt hier tussen de natuur door heerlijk wandelen en fietsen. Zonder dat je tussen de auto’s zit kun je via het dender jaagpad van Aalst naar Dendermonde fietsen. Je kunt vertrekken vanaf de zeebergbrug in Aalst. Natuurlijk kun je de route ook wat korter maken door bijvoorbeeld bij Denderleeuw of Erembodegem op de fiets te stappen. De route is leuk om in elk seizoen te wandelen of fietsen!