6 tips voor het doen van duurzame kerstinkopen

03 november 2022

We kijken allemaal graag rond op kerstmarkten en doen met liefde kerstinkopen voor familie (en voor onszelf). Maar duurzaamheid is ook een steeds belangrijker thema voor veel mensen. Hoe zorg je er nou voor dat die aankopen een beetje duurzaam zijn? Goed voor de planeet is goed voor ons allemaal. Daarom geven we in dit artikel 6 tips voor duurzame kerstinkopen.

Duurzaam Kerstinkopen

Tip 1. Consuminderen

Laten we allereerst beginnen met de belangrijkste tip: consuminderen. De duurzaamste optie is nog altijd om niet meer te kopen dan je nodig hebt. Natuurlijk is de verleiding groot! Op kerstmarkten kom je de leukste producten tegen. Maar belandt een aankoop na de feestdagen gewoon weer in een doos? Dan is het niet duurzaam. Bedenk van tevoren wat je eventueel zou willen kopen: waar ben je naar op zoek? Kies voor mooie producten die wat toevoegen aan je leven en laat je niet verleiden tot het doen van impulsaankopen.

Tip 2. Duurzame kerstpakketten

Ieder jaar worden werknemers verrast met een kerstpakket. Wil je echt impact maken, haal je baas of bedrijf dan over om dit jaar voor een duurzaam kerstpakket te kiezen. Neem de kerstpakketten van Fitbox bijvoorbeeld, die heerlijk gezond zijn voor mens én planeet. Ze bevatten duurzame cadeaus voor langdurig gebruik en worden op milieuvriendelijke wijze verpakt en vervoerd. 

Zijn de kerstpakketten al besteld? Een tip is dan om met familie, vrienden of collega’s af te spreken om ongewenste producten uit kerstpakketten met elkaar uit te wisselen. Zo worden er minder dingen weggegooid.  

Tip 3. Lokale producten

In de regel zijn lokaal geproduceerde producten duurzamer dan producten die elders uit de wereld komen. Het transport zorgt voor een hogere klimaatbelasting. Bedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden houden hier rekening mee. Zo zorgt Fitbox er bijvoorbeeld voor dat hun kerstpakketten worden bezorgd per fietskoerier om de CO₂ uitstoot te verminderen.

Op veel kerstmarkten vind je gelukkig handgemaakte koopwaar, gemaakt door de lokale bevolking. Denk hierbij aan handgeschilderde ornamenten, glazen objecten, houten speelgoed en wollen kleding. Ook is het vaak bourgondisch genieten met lokale producten als kaas en worst, maar ook steeds meer vegetarische opties. Ook fijnproevers die belang hechten aan duurzaamheid komen hier aan hun trekken.

Tip 4. Kies voor LED-verlichting

Het wordt vroeg donker in de wintermaanden. Daar is niets aan te doen, maar we maken het wel graag gezellig met lichtjes in de tuin en in de kerstboom. Traditionele kerstverlichting verbruikt echter aardig wat energie. Een duurzame optie is LED-verlichting. Deze lampjes verbruiken de helft minder energie en hebben een hoger aantal branduren. Net zo gezellig!

Tip 5. Kerstboom of geen kerstboom

Twijfel je nog over een kerstboom? Sfeervol en gezellig voor in huis, maar de keuze tussen echt of nep is soms lastig te maken. Heb je al een plastic boom in huis, dan gaat die aardig wat jaren mee: zo’n 6 tot 10 jaar. Heb je nog geen boom, dan is de meest duurzame optie een echte boom mét kluit, die je na afloop van de feestdagen in je tuin plant. Zo hoef je de boom niet te zien aftakelen, wat toch altijd een beetje treurig is, en kan je ‘m met een beetje geluk het jaar daarop weer gebruiken.