5 tips om je kerstboom langer mooi te houden

08 november 2023

kerstboom

Ben jij zo iemand die het liefst de kerstboom zo lang mogelijk in huis laat staan? En ben jij altijd uren zoet met het versieren van de kerstboom? Dan wil je natuurlijk ook dat de kerstboom zelf er zo lang mogelijk mooi uit blijft zien. Je kunt natuurlijk kiezen voor een neppe kerstboom. Toch hechten veel mensen waarde aan de traditie van een echte kerstboom.  In dit artikel delen we een aantal tips met je waardoor jouw kerstboom er piekfijn uit blijft zien!

1. Kies de juiste boom

Veel mensen zullen hun kerstboom kopen in het tuincentrum grote kans dat de boom dan niet meer in opperbeste staat is omdat de boom is blootgesteld aan de droge wind tijdens het vervoer. Inspecteer daarom de kerstboom goed voordat je hem koopt. Ga met je handen over de takken van de boom, de naalden moeten mee buigen en niet uitvallen. Til ook de kerstboom een paar centimeter op en zet hem op de stam. Het is niet erg als er wat oude bruine naalden uitvallen, maar de groene naalden zouden niet uit mogen vallen. Let ook goed op waar de boom staat, je kunt het beste de kerstboom kiezen die op een donker plekje staat. 

2. Snoei de stam 2 keer

Als je de boom nog niet gelijk opzet als je thuiskomt  haal je  een paar centimeters van de stam en zet je de boom in een emmer met warm water. Het warme water zorgt ervoor dat het hars wordt verwijdert, hierdoor kan de boom makkelijker water opnemen. Plaats dan de boom in een koude garage zonder verwarming of op een plek buiten zonder wind of ijskoude temperaturen. Zodra je de boom in huis zet snoei je nog een klein stukje van de stam en plaats je de boom op een stevige sokkel waar minstens 3.5 liter water in zit. 

3. Zet de boom niet dicht bij de verwarming, haard of luchtafvoer

Niets ziet er natuurlijk zo leuk uit als de kerstboom naast een brandende open haard. Toch kun je hem het beste zo ver mogelijk van de verwarming, haard of luchtafvoer zetten. Als ze hier te dichtbij staan droogt de boom namelijk sneller uit. Als de lucht bij jou in huis erg droog is kun je een luchtbevochtiger in de buurt van de boom zetten.

4. Zorg voor genoeg water 

Om hars te voorkomen moet het waterniveau boven de basis van de stam uitkomen. Heb je te weinig water, dan groeit er hars op het snijvlak van de stam en kan de boom moeilijk water absorberen.  Zorg dus dat je regelmatig kijkt of de boom nog voldoende water heeft. 

5. Haal de boom op tijd weg

Het doet misschien pijn om afscheid te nemen van de kerstboom, maar tot het laatste moment wachten om de kerstboom weg te doen is geen pretje. Dan weet je namelijk zeker dat je een berg dode naalden op de vloer zult aantreffen. De naalden zijn makkelijker te verwijderen met de stofzuiger. Let er wel op dat je het opzetstuk eraf haalt voordat je begint.