4x Een stedentrip die je moet beleven

02 september 2021

kerstmarkt

We hebben door de lockdown wel gezien dat Nederland ook een prima vakantieland is. Ons landje is dan misschien niet groot, maar heb jij elke stad en dorp al bezocht? Het land is misschien klein in oppervlakte, maar we zijn groots in bijvoorbeeld wandel- en fietsroutes. Er valt genoeg te beleven in ons kikkerlandje, dus het is dan ook aangeraden om eens de minder voor de hand liggende steden een bezoekje te brengen. Zon, zee en strand is leuk, maar met wandelen, fietsen en varen is toch ook helemaal niks mis? Ontdek Nederland, want ook wij hebben verborgen parels, die we meer moeten leren te waarderen. 

1. Groningen

Als we denken aan een stedentrip in Nederland, denken we toch als eerste aan Rotterdam, Amsterdam of Utrecht. Maar, wij zijn groter dan dat en hebben dus ook veel meer andere leuke steden in Nederland. Bijvoorbeeld prachtige studentensteden, waar Groningen er ook een van is. Je hoeft echt niet in Amsterdam te zijn om over de grachten te varen, ook in Groningen kun je een leuke vaartocht maken. 

Ultieme tip: als je Nederland wil verkennen per boot, dan is de ‘Drie-Provinciën’ vaarroute iets voor jou. Trek er een week voor uit en vaar van Friesland naar Groningen en Drenthe. Je komt dan onder andere langs Grou, Wergea, Burdaard, Dokkum, Lauwersoog, Zoutkamp, Havelte en Akkrum. 

2. Leiden

Ook Leiden is een studentenstad, maar dat betekent niet dat het alleen voor jongeren leuk vertoeven is. Leiden barst van de musea en de rijksmonumenten. Er is dan ook veel te beleven in deze mooie stad. Bezoek bijvoorbeeld het molenmuseum, het Rijksmuseum van Oudheden of Hortus Botanicus. In Leiden staat niet alleen de oudste universiteit van Nederland, ook de oudste botanische tuin staat op hun naam. Dat is toch zeker een bezoekje waard? Net zoals Groningen is Leiden ook te verkennen per boot, er zijn in elk geval genoeg grachten om doorheen te varen. 

Ultieme tip: het ligt dan wel niet in Leiden, maar is zeker een bezoekje waard: het CORPUS. Je stapt de wereld van het menselijke lichaam binnen, waar je ook een rondleiding doorheen krijgt. Hier loop je dus letterlijk over een tong en door de longen. Interessant voor jong en oud en vlakbij onze studentenstad Leiden! 

3. Alkmaar

Als je Alkmaar zegt, zeg je kaasmarkt. Deze markt, die al 400 jaar wordt gehouden is typerend voor deze stad. Als je van de kaasmarkt niet genoeg kan krijgen, kun je ook een bezoekje brengen aan het Hollands kaasmuseum. Maar naast kaas is Alkmaar natuurlijk zoveel meer. Het is de ultieme plek om op de fiets te stappen en bijvoorbeeld naar de zee te fietsen. Daarnaast is Alkmaar ook rijk aan wandelroutes, zo kun je te voet de binnenstad verkennen of juist voor een creatieve wandeling kiezen, waar je langs alle kunst komt, die Alkmaar te bieden heeft. 

Ultieme tip: In Alkmaar staat een houten huis, waar nog een kanonskogel uit 1573 in zit. Dit is gebeurd tijdens de strijd tegen de Spanjaarden. Het Huis met de Kogel is ook een museum, waar je veel te weten kunt komen over Alkmaar en over de 80-jarige oorlog op deze prachtige stad. 

4. Deventer

Onze eeuwenoude Hanzestad, dat is Deventer. Als je door de binnenstad wandelt kom je van alles tegen, van monumenten en pleinen tot kerken en musea. Deventer is rijk aan cultuur. We hebben net al gezien dat Leiden de oudste universiteit en botanische stad heeft. Maar in Deventer staat het oudste stenen huis, de oudste wetenschappelijke bibliotheek en het oudste park. Aan historie is in deze stad dus zeker geen gebrek. Voor de actievelingen zijn er ook genoeg wandel- en fietsroutes. Zie hier bijvoorbeeld populaire routes in Deventer. 

Ultieme tip: je bent niet in Deventer geweest als je geen Deventer koek op hebt. Als je de echte Deventer Koekwinkel binnenstapt waan je je eigenlijk in een ouderwetse huiskamer. Je kunt verschillende varianten van de koek bestellen, waar de stad om bekend staat. De historie van de koek brengt ons terug naar de middeleeuwen, waar deze koeken al werden verhandeld in verschillende Hanzesteden.