4 soorten raambekleding om de kerstlichtjes in de voortuin van de buren buiten te houden

18 december 2020

Garden fairy lights

Je kent het misschien wel: jij probeert op een subtiele manier uiting te geven aan de kerstsfeer met een mooie kerstboom in de woonkamer, maar de buren pakken uit met een hele kermis in de voortuin. Dat is leuk voor voorbijgangers, maar jij zit met een zee aan licht die je woonkamer binnendringt. Welke soorten raambekleding kun je inzetten om de kerstlichtjes in de voortuin van je buren niet je woonkamer te laten binnendringen?

Gordijnen

De meest klassieke en tevens meest verduisterende optie zijn gordijnen. Deze kunnen sfeer geven, volledige privacy creëren en al het licht van die kermis in de tuin van de buren buitenhouden. Daarnaast neemt gordijnstof ook geluid op, waardoor de akoestiek in je woonkamer verbeterd wordt. Wel is het zo dat gordijnen veel ruimte innemen en in sommige gevallen ook als ze geopend zijn een deel van het licht en het zicht kunnen wegnemen. Vitrages kunnen ook het zicht van buiten wegnemen, maar doen veel te weinig om licht buiten te houden. Paneelgordijnen (grote banen stof die strak naar beneden vallen) laten vaak licht door en werken daardoor onvoldoende.

Houten jaloezieën

Jaloezieën worden vaak niet gezien als de meest sfeervolle raambekleding voor in huis, maar dat komt dan ook omdat men daarbij primair denkt aan kunststof of aluminium jaloezieën. Die bieden inderdaad weinig sfeer, maar houten jaloezieën zijn al een stuk sierlijker. Het voordeel van jaloezieën is dat je het licht dat je woonkamer binnenkomt zelf kunt doseren. Geheel verduisterend zijn jaloezieën echter niet. Overigens worden jaloezieën en lamellen nog wel eens door elkaar gehaald. Jaloezieën zijn horizontale latten, lamellen zijn verticale latten.

Fairy lights

Rolgordijnen en vouwgordijnen

Met een rolgordijn of vouwgordijn kun je vrijwel al het licht wat je woonkamer binnenkomt buitenhouden op eventuele kiertjes na, of simpelweg de inkijk van buitenaf blokkeren. Maar ze bieden ook de mogelijkheid om maar gedeeltelijk af te sluiten zodat er toch nog licht de kamer binnen kan komen. Die flexibiliteit maakt rol- en vouwgordijnen erg praktisch, hoewel het tegelijkertijd ook wel zo is dat ze niet echt een sfeervolle uitstraling geven. 

Duo-rolgordijn

Een sfeervoller alternatief voor de traditionele rolgordijnen is het duo-rolgordijn. Daarbij glijden twee lagen stof als het ware langs elkaar naar beneden. Het zijn banen van wisselende transparantie, wat duo-rolgordijnen vergelijkbare eigenschappen van vitrage geeft. Het nadeel is dat een duo-rolgordijn niet geheel verduistert, maar het kan wel het ongemak aanzienlijk verminderen. Een klein beetje ‘vrolijk’ licht niet al te opvallend op de achtergrond is immers nog wel te doen.

Deze tips gelden natuurlijk net zo goed als jij zelf je voortuin uitgebreid gedecoreerd hebt met kerstlichtjes en je er binnen geen last van wil hebben. In dat geval mag je deze blog doorsturen naar je buren om hen het leed te besparen.