4 keuzes voor een duurzamere kerst

16 december 2020

duurzame kerst

De feestdagen staan weer voor de deur, en dat is natuurlijk een mooi vooruitzicht. Hoewel we het dit jaar anders moeten doen dan we wellicht gehoopt hadden vanwege de coronamaatregelen, lukt het vast om er ook dit jaar weer iets gezelligs van te maken. Maar als we toch aan het omdenken zijn, wordt het dan ook niet eens tijd om te kijken hoe we onze kerstviering duurzamer kunnen maken? We leggen vier mogelijke keuzes voor die je kunt maken voor een duurzamere kerst.

Lichtslangen

We kennen natuurlijk allemaal de parallel geschakelde lampjes die we ieder jaar in december tevoorschijn halen, of in sommige gevallen zelfs het hele jaar laten liggen om rondom de feestdagen simpel aan te kunnen zetten. Wil je een moderne variatie hierop uitproberen, koop dan een lichtslang of twee in bijvoorbeeld rood en groen. Het mooie hiervan, is dat het niet alleen een moderne uitstraling geeft en toch sfeervol is, maar dat het ook nog eens energiezuinige ledverlichting is. Zo zet je toch weer een stapje richting een duurzame kerst!

Warme kersttrui

Een foute kersttrui is natuurlijk leuk om mee te lachen en werkt sfeerverhogend, en is alleen daarom al de moeite waard. Maar de feestdagen vinden natuurlijk ook plaats in een koude tijd van het jaar, hoewel het wel alweer een tijdje geleden is dat we een witte kerst hadden. Als het buiten koud is, moet je binnen stoken om warm te blijven. Aangezien de meesten van ons nog steeds aardgas verstoken om het huis op te warmen en dat een fossiele, niet-hernieuwbare brandstof is, zou het fijn zijn als dat een tandje minder kon. Trek daarom je warme kersttrui en aan lekker warme sokken of sloffen, zodat je het warm kunt krijgen zonder de verwarming hoog te zetten.

Kerstboom

Laten we er geen doekjes om winden: een ‘echte’ kerstboom in huis is niet bepaald duurzaam. Er wordt immers een boom voor gekapt. Maar een kunstkerstboom is grotendeels van synthetisch materiaal gemaakt, waarvoor ruwe olie gebruikt wordt. Dat is een fossiele brandstof en dus ook niet duurzaam. Heb je nog geen kunstkerstboom in huis en wil je toch graag een kerstboom kunnen optuigen in huis? Kijk dan eens bij kringloopwinkels of op Marktplaats of je daar een kunstkerstboom kunt vinden. Niet alleen ben je daar goedkoper mee uit, je bevordert niet de productie van synthetische materialen door bij te dragen aan de verkoop van nieuwe kunstkerstbomen. Je voorkomt enkel dat een product dat al bestaat bij het afval belandt.

 vega kerst

Vega kerstdiner

Vleesproductie is niet duurzaam, milieuvriendelijk of diervriendelijk. Dat geldt eveneens voor andere dierlijke producten zoals zuivel en eieren. Het kan best een uitdaging zijn, maar je kunt dit jaar eens proberen om een kerstdiner op tafel te toveren dat vrij is van niet-duurzame dierlijke producten. Er is veel meer mogelijk dan je denkt, want er bestaan een hoop vervangende producten en handige trucjes om toch allerlei lekkere dingen te kunnen serveren zonder dierlijke producten. Zoek er maar eens naar plantaardige ideeën voor je kerstdiner op Google!

Ook een duurzame kerst kan dus gezellig en sfeervol zijn. Natuurlijk zijn er nog veel meer kleine dingen die je kunt aanpassen om net wat duurzamer bezig te zijn. Maar het hoeft niet allemaal in één keer anders!