3 absoluut aan te raden kerstmarkten voor Belgen

03 november 2017

Het moet iets in ons bloed zijn: wij Belgen zijn helemaal tuk op markten. Maar van de rommelmarkt rond de dorpskerk tot de versmarkt op vrijdag, er kan geen enkele markt tippen aan de gezelligheid van een kerstmarkt. Wat maakt kerstmarkten zo uniek? Je vindt er souvenirs en cadeaus die je nergens anders vindt doorheen het jaar. Het hartverwarmende eten en de heerlijke winterse drankjes maken de uitstap compleet. Vertier verzekerd, romantisch met twee, voor het hele gezin of zelfs met de grootouders erbij! In ons kleine landje ligt zowat alles op een haalbare afstand, maar ook net over de landsgrenzen heen zijn er enkele niet te versmaden kerstmarkten. Ze nodigen vaak uit om wat langer te blijven hangen en zijn de ideale gelegenheid om er gewoon een heel weekend vol kerstpret van te maken. Wij selecteerden enkele toppers.

Kerstmarkt Groningen

Groningen KerstmarktDe stad Groningen wordt vaak uit het oog verloren door Belgische dagjestoeristen. Nochtans is de grootste stad van noordelijk Nederland absoluut een bezoekje waard. Tijdens de kerstperiode ademt de stad één en al gezelligheid uit. In de eeuwenoude stad ontdek je verschillende kerstmarkten. De bekendste is die rond de fabelachtige Martinikerk, maar ook de andere zijn de moeite waard. Zo is er een bijzondere Zweedse kerstmarkt, waar je allerlei ambachtelijke producten op de kop kan tikken. Maar ook in de twee hoofdstraten Hooge der A en Lage der A snuif je een unieke kerstsfeer op. In de wijk Helpman word je dan weer verrast door een ongelooflijk knusse kerstmarkt, waar de kinderen op schoot kunnen bij de Kerstman.

Kriebelt het om er een weekendje op uit te trekken naar de grootste stad van noordelijk Nederland? 

Kerstmarkt Erfurt

Erfurt Kerstmarkt Ook Erfurt klinkt vele Belgen misschien minder bekend in de oren. Het nabijgelegen Weimar doet waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Het gezellige Erfurt vormt dan ook de perfecte uitvalsbasis om van hieruit de historische trekpleister Weimar te ontdekken. Maar nu even over de kerstmarkt, want die is natuurlijk ook de moeite. Als hoofdstad van het centraal gelegen Thüringen is Erfurt eenvoudig bereikbaar. De uitgebreide kerstmarkt van Erfurt concentreert zich rond de Dom van Erfurt en Sint-Severuskerk, twee momumentale gebouwen. Verwacht je aan een overvloed van streekproducten, prachtig tentoon gespreid in authentieke houten marktkraampjes. De typisch Duitse kerstpiramide is ook een attractie die je ooit moet gezien hebben. En als je er dan toch bent, kan je maar beter volop smullen van de enige echte Thüringer braadworst. Als dessert raden we de typisch Erfurtse kersttaart “Schittchen” aan.

Een authentiekere kerstsfeer dan die van Erfurt vind je nergens.

Kerstmarkt Hasselt

winterland hasseltJe hoeft het niet altijd ver te zoeken om een magische kersttrip te beleven. In het oosten van ons land wordt jaarlijks namelijk een parel van een kerstmarkt georganiseerd die onterecht onder de radar blijft. We hebben het over Winterland in de immer gastvrije jeneverstad Hasselt. En wie jenever zegt, zegt kerstmis. Maar ook aan een verwarmend glaasje glühwein valt hier moeilijk te weerstaan. Ook de kinderen zullen deze kerstmarkt helemaal het einde vinden. Daar zit de overdekte schaatsbaan voor iets tussen, maar ook van het reuzenrad en de achtbaan met rendieren zul je ze moeilijk vandaan krijgen. In het midden van Winterland kan je op bezoek bij de Kerstman en krijg je een rondleiding door zijn stulpje. De vele attracties wissel je af met zorgeloos kuieren tussen de talloze marktkraampjes met ambachtelijke producten, leuke souvenirs en originele kerstcadeautjes.

Ontdek hier het voordeligste arrangement om Hasselt Winterland met het hele gezin te bezoeken.

Heb je het er helemaal warm van gekregen? Ontdek hier nog meer deals om een unieke kerstervaring te beleven.