Wat te doen in Groningen: top 5 bezienswaardigheden

Ben jij rond kerst in Groningen? Blijf dan gewoon lekker een heel weekend, er is namelijk genoeg te bezichtigen in deze stad. Vergeet niet deze 5 bezienswaardigheden:

1. De Martinitoren

Als je een weekendje naar Groningen gaat, kun je de Martinitoren zeker niet missen. De toren is dagelijks open voor bezoekers. Je kunt een rondleiding krijgen en de 300 traptreden beklimmen tot het puntje van de toren. Je hebt dan een uitzicht over heel Groningen, dit is natuurlijk ontzettend gaaf! Het is dan ook het hoogste gebouw van de stad, aangezien de toren bijna 100m hoog is. Geïnteresseerd in een rondleiding? Je kunt online kaartjes  reserveren en telefonisch contact opnemen via de site. Ook is het mogelijk om bij de VVV in Groningen kaartjes te halen.

2. Hoge Der en Lage Der A

Als je langs de kade in Groningen loopt zul je tal aan rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten tegenkomen. Allemaal geven ze een goed beeld van hoe het vroeger aan toe ging. Als je Groningen op het internet opzoekt krijg je dan ook vaak foto’s van deze kade te zien. Er zit hier veel geschiedenis verborgen in alle monumenten. Naast de prachtige monumenten zijn er ook genoeg restaurantjes en cafeetjes waar je kunt zitten voor een hapje en een drankje. Het is een erg gezellig stukje van de stad!

3. Hofjes

In de binnenstad bevinden zich hofjes waar vroeger weduwen, armen en zieken woonden. Nu wonen er in deze buurt particulieren. Als je de rust dus even wilt opzoeken, moet je zeker eens een kijkje gaan nemen bij deze hofjes. Je kunt bij een paar hofjes dan ook even naar binnen lopen. Door de ommuring die de hofjes hebben is het er stiller van binnen als van buiten. Hierdoor is er een oase van rust. 

4. Groninger Museum

Sinds het jaar 1994 zit het Groninger Museum al in Groningen. Het is een goed voorbeeld van moderne architectuur, aangezien het een enorme kleurrijke bedoeling is. Er wordt een veelzijdige collectie aan kunst aangeboden, zowel schilderkunst als tentoongestelde historische objecten. Als je Groningen binnenkomt via het station kun je het museum niet missen. De museumbrug is namelijk al een heel kunstwerk. 

5. Prinsentuin

Achter de Martinitoren bevindt zich de prachtige prinsentuin. Je vindt hier enorm veel rust tussen alle bomen en planten. De tuin is erg bloemrijk en daardoor een prachtig plaatje. In de tuin zit een theeschenkerij, waar je dus een heerlijk bakje thee kunt drinken tijdens jouw wandeling door de tuin.