Wat te doen in Oostende: top 5 bezienswaardigheden

Waaraan denk jij wanneer je Oostende hoort, zee, vis en stranden? Deze kuststad heeft echter veel meer te bieden dan dat! Enkele pareltjes van oorlogssites, een prachtige kerk en de langste tramlijn ter wereld horen daarbij. Hieronder vind je de top 5 bezienswaardigheden in Oostende.

1. Mercator

mercator schipMet 4,5 sterren staat het maritiem museum Mercator op de eerste plaats in de lijst van TripAdvisor met topbezienswaardigheden in Oostende. Aan een trip naar deze kuststad mag een bezoek aan dit museumschip dus zeker niet ontbreken.

Mercator is een driemasterschip dat in Schotland gebouwd werd in de jaren 30. Het werd in de jaren 60 ingericht tot museumschip, dat je vandaag nog kan bezoeken. Na grondige restauratiewerken enkele jaren geleden is het museum eigendom van de Stad Oostende geworden. Sindsdien behoort het schip tot het officieel maritiem erfgoed van de Stad.

2. Strandwandeling en marktjes

Oostende marktjesEen wandeling op het strand en aan de dijk is de meest voor de hand liggende, maar daarom niet minder leuke, activiteit in Oostende. Hoewel de flatgebouwen misschien niet al te romantisch lijken, is een strandwandeling aan de kust van Oostende toch de moeite waard. Zo wandel je langs tal van gezellige bars en restaurants, waar je kan genieten van een warme wafel met thee of een visgerecht, wat je ook maar wil. Op de dijk vlak naast het strand bevinden zich bovendien de Koninklijke Gaanderijen, een machtig galerijencomplex, gebouwd tussen 1902 en 1906 in opdracht van Koning Leopold II.

In Oostende kan je ook naar lieve lust shoppen, niet alleen in het centrum, maar ook op tal van marktjes en eetstandjes. Vlakbij het station kan je bijvoorbeeld meteen uit het vuistje smullen van lekkere escargots, krab- en andere vis- en zeevruchtengerechten. En aan de bekende vismarkt kan je voor een lage prijs verse vis kopen zoals Noordzeetong en mosselen, een absolute must-do aan het einde van de dag.

3. Atlantic Wall museum

atlantic wallEen beetje cultuur opsnuiven, zeg jij daar geen nee tegen? Dan moet je zeker de Atlantic Wall niet vergeten te bezoeken. De Atlantic Wall is een complex van bunkers uit de Eerste en vooral de Tweede Wereldoorlog, geschut en tunnels. Het complex werd aangelegd door de Duitsers ter verdediging tijdens de oorlog. Het is één van de meest interessante, maar tegelijkertijd minst gekende oorlogssites in België.

Het bezoek aan het museum duurt ca. 2 uur en is ten dele buiten. Je gaat dus best als het goed weer is. Het museum is interactief qua opbouw, met wassen figuren en uitleg via audiogids. Op die manier leer je heel wat bij over hoe het eraan toeging tijdens de oorlog. De moeite waard als je geïnteresseerd bent in geschiedenis!

4. Een ritje met de kusttram

kusttramEen regenachtige dag? In ons land is dat helaas niet zo onwaarschijnlijk. Een ritje met de Kusttram is de perfecte manier om de Belgische Kust te ontdekken zonder nat (of moe) te worden. Deze tram rijdt van De Panne tot Knokke, aan de Nederlandse grens. De route is ca. 67 km lang en een rit van begin- tot eindpunt duurt het ca. 140 minuten. Nergens anders ter wereld kan je zo lang op de tram zitten, een unieke belevenis dus!

De tram stopt op een aantal plaatsen in Oostende, en ook in verschillende andere kuststeden. In de winter rijdt de Kusttram om de 20 minuten, en in de kerstvakantie zelfs om het kwartier. Je hoeft dus niet lang te wachten om een ritje te maken. Het voordeligste ticket van De Lijn is een dagpas van € 6, zeker als je onderweg enkele keren wil afstappen.

5. Sint-Petrus-en-Pauluskerk

st petrus pauluskerkDeze neo-gothische kerk is een absolute aanrader, zowel aan de binnen- als buitenkant. Het is de belangrijkste kerk in Oostende en een echt architecturaal meesterwerk. Nadat het vroegere gebouw afgebrand was, bouwde men in 1899 een nieuwe kerk, met de royale steun van Koning Leopold II. De architect Louis Delacenserie heeft zijn ontwerp gebaseerd op de gothische Dom van Keulen en de neo-gothische Votivkirche in Wenen, beiden architecturale pareltjes.

De buitenkant van het gebouw is uitzonderlijk mooi. De torenspitsen en de glasramen ogen werkelijk sprookjesachtig. Binnenin kan je enkele prachtige natuurstenen beelden en glasramen bewonderen, waarvan de taferelen onder meer de geschiedenis van Oostende uitbeelden. Het hele gebouw heeft iets betoverend, perfect dus om te combineren met een bezoekje aan de kerstmarkt. De kerk is elke dag open van 9 tot 12 uur en van 15 tot 17 uur. Je kan dus overdag snel even een kijkje gaan nemen.

Overtuigd? Maak je er een weekendje van? Neem dan zeker eens een kijkje op de website Kerstmarktdeals. Je kan al vanaf € 128 twee nachten op hotel verblijven, inclusief ontbijt. Een absolute topdeal dus!