Wat is er te doen in Mechelen: top 5 bezienswaardigheden

Mechelen is een relatief kleine stad in België. Het heeft een authentieke stadskern waar je veel katholieke bouwwerken kunt bewonderen. Naast kerken zul je ook veel andere bezienswaardigheden tegenkomen. Heb jij de kerstmarkt in Mechelen bezocht en vraag je je af wat er nog meer te zien is in dit plekje? Ontdek hier de leukste bezienswaardigheden en activiteiten . 

  1. Sint-Romboutstoren

Wil jij Mechelen weleens van boven af zien?  Beklim dan de 538 treden, want je hebt prachtig panoramisch uitzicht over de stad. Als het helder is, zie je zelfs Antwerpen en Brussel. Onderweg naar de top passeer je diverse kamers waar je in kunt kijken. Op deze manier krijg je een indruk van hoe het hier vroeger was. Je komt langs de kraankamer, klokkenkamer, uurwerkkamer en beiaardkamer. Dit hoogtepunt mag je echt niet missen als je in Mechelen bent.

2. Bierbrouwerij het Anker

Familie Bierbrouwerij het Anker vind je in het Groot Begijnhof. België staat bekend om zijn heerlijke bieren, een bezoekje aan deze bierbrouwerij mag dan ook zeker niet ontbreken. Zodra je het terrein op loopt komt de geur van het bierbrouwen jebier al tegemoet. Het gebouw waarin de brouwerij zit komt uit het jaar 1872. Boek een rondleiding om alles over de geschiedenis van het bierbrouwen en de Brouwerij het Anker te weten te komen. Vergeet vooral niet om na je rondleiding te genieten van een lekker Mechels biertje. 

3. Kazerne Dossin

Kazerne Dossin was in de Tweede-Wereldoorlog een doorgangskamp. Vanuit hier werden in totaal 25.000 Belgische en Franse Joden vervoerd naar Auschwitz. Een plek met een heftige geschiedenis dus. In 2012 opende in Kazerne Dossin een museum over de Holocaust en mensenrechten. Je leert hier veel over die afschuwelijke periode.

4. Vismarkt

Lang geleden stond dit plein helemaal vol met viskraampjes. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar te vinden. Dit komt omdat bewoners van de markt last hadden van de sterke visgeur die van de kraampjes afkwam. Toch zijn er nog vishandelaars te vinden, die tegenwoordig in de historische gebouwen zitten. Nu is de vismarkt een hippe plek waar je veel Mechelse jongeren zal vinden. Er zitten verschillende café’s, loungebars en ‘s avonds kun je er heerlijk uitgaan. 

5. Hof van Savoy

Het Hof van Savoy wordt ook wel het Paleis van Margareta van Oostenrijk genoemd.  Dit komt omdat zij hier van 1507 tot 1530 woonde. Ze was in die tijd landvoogdes van de Nederlanden. Na haar overlijden werd het paleis gebruikt als aartsbisschoppelijke residentie en als rechtscollege gebruikt. Tegenwoordig wordt het paleis als gerechtshof gebruikt. Je kunt daardoor alleen de prachtige binnentuin vrij bezoeken.