Wat te doen in Hasselt: top 5 bezienswaardigheden

Hasselt is een kleine provinciestad. Sommigen onder jullie zijn er misschien zelfs nog nooit geweest. Hoewel de stad heel bescheiden is, heeft ze eigenlijk een heel rijk verleden, waar weinig mensen weet van hebben. Hasselt is bijvoorbeeld al eeuwenlang het centrum van de jenever en een superleuke shoppingstad. Ook voor kinderen valt er heel wat te beleven, denk maar aan Plopsaland Indoor Hasselt en Bokrijk. Lees verder en ontdek de top 5 leukste bezienswaardigheden!

1. Nationaal Jenevermuseum

jenevermuseumJenever is naast glühwein het meest populaire drankje op de kerstmarkt. Hasselt is al eeuwenlang de belangrijkste stad voor de jeneverproductie in België. Als je Hasselt bezoekt mag je dus zeker niet vergeten langs te gaan in het Nationaal Jenevermuseum. Je wordt na je bezoek beloond met een gratis shotje ‘jenever van de week’. Alleen al daarom is het de moeite om even langs te gaan!

In het Jenevermuseum ontdek je alles over het productieproces en de geschiedenis, met speciale aandacht voor de Belgische jenever. De setting is een 19e eeuwse jeneverstokerij. Het is op zich al de moeite om eens te zien hoe zo’n stokerij er vroeger uitzag. Er worden ook geregeld workshops, proeverijen, tijdelijke tentoonstellingen en speciale shows opgevoerd. Neem dus zeker eens een kijkje op de website om het programma te bekijken.

2. Plopsa Indoor Hasselt voor de kids

plopsa indoor hasseltGaan jullie met het hele gezin naar Hasselt? Dan moet je absoluut een dagje naar Plopsa Indoor Hasselt gaan. Bang dat het regent? Geen zorgen want in dit binnenpretpark blijf je droog. Deze winter is het park elke dag open, behalve in december op dinsdag en donderdag. Met Kerstmis is het park trouwens ook open, maar niet op Nieuwjaarsdag.

In de talloze speeltuinen, molens en carrousels zullen je kids zich geen moment vervelen. Bovendien kan je tijdens de kerstvakantie naar de leuke show ‘Kerst met Klus’. Na deze betoverende show neemt Kabouter Klus je mee naar het Dorpsplein, waar kunstmatige sneeuwvlokjes vallen, een magische ervaring voor jong en oud!

3. 360-graden zicht en cocktails à la Sex and the City

sky lounge hasseltGa je met je vriendinnen of je partner naar Hasselt? Ga dan een cocktail drinken à la Sex and the city in de Sky Lounge in het Radisson Blu Hotel. Je hoeft helemaal geen overnachting te boeken om in deze bar te genieten van een drankje en lekkere tapas, inclusief een prachtig zicht over de stad.

Je kan zowel binnen als buiten genieten van een 360-gradenzicht op het centrum van de stad, de kathedraal, haven en het omliggende platteland. In de winter is dit nog leuker dan anders, want de hele stad zal er magisch uitzien met de kerstverlichting.

4. Fietsen of wandelen ten noorden van Hasselt

herkenrodeWandelen, fietsen of een autoritje in de streek ten noorden van Hasselt is een absolute aanrader. Toegegeven in de winter zal je het waarschijnlijk een beetje koud hebben als je voor de sportieve optie gaat, maar dat vergeet je snel nadat je wat opgewarmd bent. Bovendien is de streek grotendeels vlak, dus je moet geen supergoede conditie hebben om een fiets- of wandeltocht aan te kunnen. Op RouteYou kan je de mooiste fietstochten in de streek vinden, met informatie over startpunten en routes.

Het Kempens Plateau ten noorden van Hasselt is niet alleen de moeite voor het mooie landschap, maar herbergt ook enkele historische pareltjes. De bekendste is de abdijsite Herkenrode, een kwartiertje rijden van het stadscentrum. Deze abdij was ooit de rijkste van de Nederlanden. In het bezoekerscentrum kan je terecht voor allerlei informatie, abdijproducten, het heerlijke abdijbier van Herkenrode en leuke geschenken.

Even verderop, ca. 20 min. rijden met de auto, ligt Bokrijk, een prachtig openluchtmuseum. In de meer dan 100 authentieke gebouwen wordt je ondergedompeld in het rurale leven van vroeger. De kinderen zullen er zonder twijfel dol op zijn!

5. Shoppen en Modemuseum Hasselt

shoppingWist je dat Hasselt een echte mode- en shoppingstad is? Lange tijd was de stad één van de belangrijkste centra voor de textielindustrie. Een dagje winkelen in Hasselt mag dus zeker niet ontbreken aan jouw trip. Tijdens de kerstperiode zijn er trouwens ook enkele koopzondagen. Ideaal om je kerstinkopen te doen!

Als je van mode houdt mag je naast shoppen zeker niet vergeten een bezoekje te brengen aan het Modemuseum Hasselt. In dit uniek museum ontdek je alles over de westerse modegeschiedenis, van 1750 tot nu.

Overtuigd? Maak je er een weekendje van? Neem dan zeker eens een kijkje op de website Kerstmarktdeals. De kortingen op schaatstickets, hotels, wellnessarrangementen en meer swingen momenteel de pan uit!