Wat te doen in Gent: top 5 bezienswaardigheden

Gent is een bruisende stad, maar moet vaak onderdoen voor grotere steden als Brussel, Antwerpen of het historische Brugge. De stad en de kerstmarkt zijn echter zeker de moeite waard! Gent leeft: het is een prachtige stad vol geschiedenis, cultuur, leuke winkels en veel gezellige restaurants. Denk je dit jaar de kerstsfeer eens op te snuiven in Gent? We lijsten op wat je zeker niet mag missen.


Tips om te doen in Gent


1. Belfort

belfort gent kerstmarktIn het centrum van Gent vind je de Belfort-toren. Het is de meest opvallende van de drie kerken die daar centraal gebouwd werden. Origineel opgebouwd in 1313, heeft de toren over de jaren heen verschillende restoratiefases gehad. Zo was de toren soms van hout, soms van ijzer. Jij kan de toren beklimmen en je verdiepen in de geschiedenis van deze prachtige stad. Geen paniek, er is een lift, dus je hoeft niet naar de gym om je voor te bereiden op al die trappen. Zeker een bezoekje waard, gezien je bovenop de toren een heel mooi uitzicht krijgt over de hele stad! Voor € 8 kan jij de Belfort-toren al binnen. Zeker doen!

2. Kraampjes vol Gentse Neuzekes

Cuberdons GentHeb jij de Cuberdons al eens geprobeerd? Deze neuzekes werden meer dan 100 jaar geleden per ongeluk uitgevonden door een Gentse apotheker en zijn sindsdien uitgegroeid tot hét snoepje van Gent. Cuberdons – of neuzekes – kan je overal vinden in de straten van Gent. Hard vanbuiten en smeuïg vanbinnen, ze smaken jong en oud! De klassieke versie wordt gemaakt met frambozensmaak, maar tegenwoordig kan je ze in alle kleuren en smaken vinden. Smullen maar!

3. Gravensteen

Gravensteen GentDeze Middeleeuwse burcht mag je niet overslaan tijdens je bezoekje Gent. De burcht zelf staat groots aan de rand van het water en draagt jaren geschiedenis met zich mee. De vendetta’s van de vorige eeuwen, de martelpraktijken, … je kan het unieke Museum van Gerechtsvoorwerpen bezoeken dat een prachtige wapencollectie bevat. Leer alles over het historische Gent in dit unieke decor! Een standaardticketje kost € 10. Wist je dat het Gravensteen tijdens de kerstperiode wordt omgetoverd tot Winterwonderkasteel? Dit jaar kom je terecht in een spannend avontuur waarin Vikingen, een koning en een graaf de hoofdrol spelen. Plezier gegarandeerd!

4. Het Lam Gods

Lam Gods Gent

In de mooie Sint-Baafskathedraal in Gent vind je een cultureel hoogtepuntje: Het Lam Gods. Dit wereldberoemde schilderij werd door Jan van Eyck, getalenteerde schilder uit de 15de eeuw, gecreëerd. Vol symbolisme en geschiedenis, mag dit prachtstuk niet ontbreken aan jouw bezoekje Gent. Het schilderij is enorm. Het Lam Gods is opgebouwd met de hoofdstructuur van een drieluik, bestaande uit 24 panelen. De toegangsprijs tot de kathedraal is slechts € 4 en je krijgt er een audiogids bovenop die je in geuren en kleuren uitlegt waar het schilderij net voor staat en wat ermee gebeurd is.

5. Graslei, Korenlei en de Sint-Michielsbrug

Sint-Michielsbrug GentDe gezellige drukte vind je in deze straten. In de zomer zit iedereen daar gezellig buiten aan het water. Zelf kan je ook aan de rand neerploffen na een lange dag op de kerstmarkt terwijl je de toeristenbootjes ziet passeren op de kanalen. Dit zijn de meest gezellige plekjes in Gent, waar je de charmante sfeer van de stad helemaal kan opsnuiven. De Sint-Michielsbrug ligt over de Leie, aan de zuidkant van de Graslei en de Korenlei en werd in de periode 1905-1909 gebouwd. Het is er niet alleen supergezellig, het is ook nog eens een prachtig decor voor jouw foto’s!