Wat te doen in Brugge: top 5 bezienswaardigheden

Het Middeleeuwse Brugge is een van de meest bezochte steden in België. En terecht. Door zijn prachtige historische binnenstad en cultureel erfgoed is het dé toerische trekpleister van Vlaanderen. De charmante straatjes en vele chocoladewinkeltjes maken het een absolute topbestemming. Denk je dit jaar de kerstsfeer eens in Brugge te gaan opsnuiven? We lijsten op wat je zeker niet mag missen.


Tips om te doen in Brugge


1. Het Begijnhof

begijnhof brugge

Het Begijnhof is een absolute toplocatie in Brugge. Hoewel er geen begijnen meer wonen, blijft het dé plek om tot rust te komen in het midden van de drukke stad. De huisjes liggen naast het Minnewater, een klein meer omringd door groen. De witte huisjes dateren uit de 17e en 18e eeuw, terwijl het Begijnhof al in de 13e eeuw werd gesticht. Tegenwoordig wonen er nog Benedictijner zusters van het Monasterium De Wijngaard. Het mooie bruggetje aan de inkom en de witte zwanen op het Minnewater maken het plaatje helemaal af. Wist je dat de vrouwtjes zwanen een ringjetje aan de linkerpoot hebben en de mannetjes aan de rechterpoot?

2. Belfort

belfort bruggeEen blikvanger waar je niet naast kan kijken is het Belfort. Met zijn 83 meter hoogte, herbergt de toren een beiaard met 47 klokken. Je kan naar het hoogste punt klimmen (wel via 366 trappen!) om een prachtig uitzicht over de stad te krijgen. De smeedijzeren hekkens uit 1300, de triomfklok van klokkengieter Melchior de Haze, de speeltrommel uit 1748, het torenuurwerk en de klokken van de beiaard moet je gezien hebben. Het Belfort mag niet ontbreken aan je bezoekje in Brugge, gezien je er zoveel kan bijleren over de geschiedenis van deze mooie stad.

3. Chocolademuseum

chocolademuseum Brugge

Iedereen weet dat België bekend staat voor zijn bier, frieten en chocolade. Een reputatie die Brugge maar al te graag tentoonstelt in het Chocolademuseum. Je kan een rondleiding volgen om bij te leren over de geschiedenis en praten met échte chocolade-experten. Wist je dat je er ook je handen vuil kan maken (en daarna aflikken) tijdens leuke workshops? Een ticketje kost je € 8. Indien je ook het Frietmuseum wil bezoeken, kan dat voor de prijs van € 13. Dit is het enige en unieke museum van de friet, waar jij het antwoord kan vinden op de belangrijkste vraag “Wat is het geheim van een goede friet?”.

4. Brouwerij De Halve Maan

halve maan BruggeIn Brouwerij De Halve Maan is de eeuwenoude traditie van het bier brouwen vastgelegd in een museum dat voor iedereen te bezoeken is. De brouwerij brouwt unieke Belgische bieren: het origineel stadsbier de Brugse Zot en de Brugse tripel Straffe Hendrik. Moet je geproefd hebben! Je krijgt er een stukje historie mee, mag de bieren proeven en kan er gezellig lunchen in een charmante binnentuin. Je kan kiezen uit rondleidingen in het Nederlands, Frans of Engels. De echte bierliefhebber mag dit niet aan zich voorbij laten gaan!

5. Basiliek Van Het Heilig Bloed

heilig bloed BruggeDe Basiliek van het Heilig Bloed moet op je to-do-lijstje staan. Niet alleen omdat het een prachtig gebouw is, maar ook omdat er in de basiliek een flesje staat dat een druppel van het bloed van Christus zou bevatten. Het bloed zou na de Tweede Kruistocht in 1149 door Dietrich van Alsace uit het Heilige Land naar hier zijn gebracht. In het museum kan je de rijke geschiedenis van de kapel ontdekken en je ogen de kost geven. De voornaamste blikvanger is het reliekschrijn van het Heilig Bloed dat in 1617 door de Brugse goudsmid Jan Crabbe werd vervaardigd en werd verrijkt met meer dan 100 edelstenen.