Wat te doen in Antwerpen: top 5 bezienswaardigheden

Antwerpen is niet alleen het centrum van de diamant, maar is een heerlijke mix van geschiedenis, cultuur en een nieuwe hippe vibe. Op het Eilandje en het Zuid moet je zijn voor de leukste bars en restaurants, terwijl je in het centrum je ogen de kost kan geven aan culturele hoogtepunten. Denk je dit jaar de kerstsfeer eens in Antwerpen te gaan opsnuiven? We lijsten op wat je zeker niet mag missen.


Tips om te doen in Antwerpen


1. Het Eilandje

MAS Antwerpen

Een van de meest gezellige wijken in Antwerpen is het Eilandje. Dit ligt aan de noordkant van het centrum en is verbonden met de indrukwekkende haven van Antwerpen. Je kan er onder meer het MAS (Museum aan de Stroom) gaan bezoeken,  een van de meest bezochte musea van Antwerpen met een prachtig panoramaterras dat uitzicht biedt over de haven en de skyline. Ook het Red Star Line Museum opende haar deuren, waar je de geschiedenis van de scheepvaart in Antwerpen kan ontdekken.

2. Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal

Kathedraal AntwerpenIn het prachtige centrum van Antwerpen staat het grootste gotische bouwwerk van de Nederlanden, de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal. Na 169 jaar bouwen verrees de kathedraal in 1521 met zijn 123 meter hoogte boven Antwerpen. De hoge noordertoren toren staat ondertussen op de werelderfgoedlijst van UNESCO, samen met een groep belforten in België en Frankrijk. In de kathedraal vind je een enorme collectie schilderijen van de wereldberoemde schilder Rubens. De kathedraal staat vlak naast de kerstmarkt, dus een bezoekje kan je gemakkelijk inplannen!

3. Havenhuis

havenhuis AntwerpenEen nieuwe toevoeging aan de niet-te-missen bezienswaardigheden in Antwerpen, is het Havenhuis. Dit nieuwe moderne gebouw is de hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen en is te bezoeken met een gids. Het onderste deel van het gebouw was vroeger een brandweerkazerne. Deze werd gerenoveerd en er werd een moderne bovenbouw ontworpen door architectenbureau Zaha Hadid Architects. Het gebouw staat nu trots als symbool voor de haven van de 21ste eeuw, met een rijk verleden en klaar voor de toekomst. Ook hier heb je boven op het dak een prachtig uitzicht over de stad!

4. Shoppen op de Meir

meir antwerpen

Deze bekende winkelstraat is geen verborgen hoogtepuntje, maar ligt in het midden van het centrum. De Meir verbindt het Centraal Station met de Groenplaats. Achter prachtige historische gevels vind je hier niet alleen de grootste ketens zoals H&M, Zara en sinds dit jaar Primark, maar ook kleinere boetiekjes en luxemerken. Het mooiste winkelcentrum met ingang op de Meir is de Shopping Stadsfeestzaal, waar je op koudere en regenachtige dagen kan gaan shoppen. Ook in de straten rondom vind je heel wat (exclusieve) winkels. Denk maar aan de Schuttershofstraat, Hopland, de Nationalestraat en de Huidevettersstraat.

5. Centraal Station

antwerpen stationAls je kan, moet je Antwerpen met de trein bezoeken. De aansluitingen komen van Noord en Zuid en passeren allemaal langs het prachtige Centraal Station. In 1905 ging het gebouw open en het werd recent nog gerenoveerd. In 2009 werd het station dan ook verkozen door Newsweek tot vierde mooiste station ter wereld! Door de Antwerpenaren wordt het ook wel de Middenstatie of de Spoorwegkathedraal genoemd. De locatie van het station is perfect. Wandel door de hoofdingang naar buiten en je komt op de Meir terecht, en vlak naast het station vind je de Zoo van Antwerpen. Leuk om te combineren met een bezoekje aan de kerstmarkt!

Wist je dat je verder ook de hele stad kan gaan verkennen via een ondergronds gangenstelsel? De ruien, vlieten en vesten die Antwerpen ooit doorkruisten voorzagen de stad van water en een binnenhaven. Je kan er ook naar het strand! Het ‘Strand’ van Sint-Anneke is een stadsstrand op de Linkerscheldeoever, waar je gezellig iets kan eten en drinken en in de zomer zelfs kan zonnebaden met zicht op de Schelde!